Monopolyspel in coronatijden: « Ga naar de gevangenis », België ’s veiligste plek tegen covid19

 

(foto hln.be)

Was er in het algemeen geen woord te horen over de gevangenissen tijdens deze coronatijden, dan waren er wel enkele overwinningsberichten van het ministerie van justitie en het gevangeniswezen. Om te zeggen dat alles onder controle is. Dat er nauwelijks besmettingen waren in de gevangenis tijdens de eerste Covid 19 golf. Het gaat er zelfs zo goed dat de enkele honderden gedetineerden die tijdens deze gezondheidscrisis in voorlopige vrijheid werden gesteld om de overbevolking te bezweren, al vanaf half juni moesten terugkeren naar de gevangenis. De gevangenis werd zowaar de veiligste plek om u tegen corona te beschermen. 

Het enige moment waarop je iets over de gevangenissen hoorde was toen de gedetineerden 122.000 mondmaskers stikten en daarvoor een bedanking kregen van de koning. 
Ook in het nieuws kwamen de revoltes tijdens de eerste weken van de pandemie. Waarbij gevangenen schreeuwden om aandacht voor de dramatische sanitaire condities, het gebrek aan dokters, medisch en sanitair materiaal, de onmogelijkheid om de sanitaire maatregelen toe te passen in de warenhuizen die de moderne gevangenissen geworden zijn. Het antwoord was repressie en een lockdown: Isolement en afschaffen van alle collectieve activiteiten. En vooral het afschaffen van ieder contact met de families en de buitenwereld. Iets wat op sommige plaatsen werd vervangen door videocontact. Een systeem waar sommige beleidsmakers al van dromen om het ook na de crisis te veralgemenen om zo het aantal fysieke bezoeken te verminderen. 
Na twaalf weken kwam het bezoekrecht terug, maar beperkt in aantal personen, met plexiglas tussen het bezoek en de gedetineerde, en beperkt in tijd, waardoor sommige families het opgaven om nog de verplaatsing te doen. 

Maar verder heerst er al maanden een oorverdovende stilte. 
Zowel buiten als binnen, want de gedetineerden vernamen ook niets over de toestand in hun eigen gevangenis. De kern van de zaak is dat er in België weinig of niets nieuws is uitgeprobeerd op het vlak van een ander concept over justitie: alles moest vooral hetzelfde blijven. Een radikale halvering van het aantal gedetineerden, met vrijlating van oude en zieke gedetineeren, van diegenen die geen gevaar vormen voor zichzelf of anderen, het stopzetten van de bouw van nieuwe gevangenissen, is zelfs niet overwogen. Deze gezondheidscrisis, waarbij iedereen in de maatschappij de soms dramatische gevolgen van het isolement heeft aangevoeld, is niet aangegrepen als een kans om de gevangenis als instituut in vraag te stellen. Net zoals dat ook zou moeten gebeuren met de rust en verzorgingstehuizen waar oude en zieke mensen in worden gestockeerd. 

Ik heb niets tegen de mooie foto van Koen Geens op zijn sofa met zijn kleinkinderen die je kan bekijken op zijn website (https://www.koengeens.be/magazine-geens ). En evenmin tegen zijn manier om bij de publieke opinie vooral over te komen als een (groot)vader. Maar het stuit tegen de borst, als je weet dat gevangenen al maandenlang wel door gevangenispersoneel mogen aangeraakt worden, (personeel dat toch na elke shift naar huis of naar ik weet niet waar trekt), maar hun eigen kinderen of hun partner niet mogen aanraken.  De families betalen de prijs. Ik weet niet of men een idee heeft over de gevolgen van een dergelijk beleid, over hoeveel radicalisme en woede men opstapelt in deze crisis waarvan het einde nog niet in zicht is.
    
Nu een tweede golf van het virus er aankomt, zegt de woordvoerster voor het Belgische gevangeniswezen dat, ik citeer, “de regels van de vrije samenleving inzake het dragen van de mondmaskers ook zullen doorgetrokken worden naar de gevangenissen”. 
Deze verklaring is een primeur. Zullen vanaf nu ook de andere regels van “de vrije samenleving” naar de gevangenissen worden doorgetrokken? Zoals het recht op een minimumloon, een sociale bescherming, een recht op organisatie?  

Een gevangenis is een plaats van geweld waar het recht van de sterkste geldt. Waarmee ik niet alle goedbedoelende directies of gevangenispersoneel op eenzelfde hoop wil gooien. Maar willekeur en machtsmisbruik door directies, gevangenispersoneel of vakbonden zijn wel schering en inslag in de gevangenissen, veroorzaakt en aangemoedigd door het gevangenisconcept zelf. 
Zo doen vrouwen en moeders van gevangenen beelden en getuigenissen circuleren over personeelsleden in de gevangenis die het dragen van een masker aan hun laars lappen, over gevangenen die gefouilleerd en betast worden door personeel zonder handschoenen, terwijl de minste aanraking tussen gevangenen en hun familielid gesanctioneerd wordt met bezoekverbod en quarantaine. 

Toen een vrouw op bezoek tegen een personeelslid zei dat dieren beter behandeld werden dan de gevangenen, kreeg ze als antwoord: “ja, maar dieren hebben niets misdaan, en zij hier wel”.  Misschien zegt de man opeen brutale manier wel wat er in het algemeen over misdaad en straf gedacht wordt: de gevangenen krijgen niet meer dan wat ze verdienen.  
Wie echt bekommerd is over het bestrijden van delinquentie en misdaad, beseft dat wraak een slechte raadgever is om probleemsituaties recht te trekken en te herstellen. Misschien brengt deze coronacrisis het inzicht dat iemand opsluiten in een kooi van 9m², alleen of met enkele onbekenden, afgesloten van een menselijk contact, die naam waardig, geen oplossing brengt. 
Wat geldt voor de hele maatschappij geldt ook voor de gevangenissen: ofwel een maatschappij met zorg voor ouderen, zieken, voor slachtoffers en daders van misdrijven, ofwel de barbarij.     

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Pourquoi je vote pour la liste Viva Palestina (Liste 30) au parlement bruxellois, le 9 juin 2024

7 octobre 2024, un an de soulèvement du ghetto de Gaza Partie 1. L'apocalypse

Le bâton de Yahya Sinwar