Hezbollah in het Belgisch parlement 15 december 2008


De aanwezigheid gisteren van een volksvertegenwoordiger van de Libanese partij Hezbollah en van de directeur van het televisiestation Al Manar in de conferentiezaal van het Belgisch parlement heeft heel wat stof doen opwaaien in politieke kringen en in de media. Op enkele inhoudelijke artikels na, heeft men het vooral over “het parlement dat van niets wist en dat zich bedrogen voelt door de aanwezigheid van Hezbollah”. Een repliek op deze verklaringen die Hezbollah persona non grata verklaren in België.

Vooreerst mist de mediaophef en de reactie van de “bedrogen parlementairen” elk respect voor Palestina en Libanon.
De hoofdspreker op de conferentie was dokter Hassan Kraishe, de actuele, verkozen vice-voorzitter van het Palestijnse Parlement. De heisa “tegen de Hezbollah aanwezigheid” op een conferentie, waar hij als hoofspreker te gast was, is op zijn zachtst gezegd kwetsend voor een man die de rang heeft van een Herman Van Rompuy of een Herman De Croo, en die zelf een onafhankelijke politicus is. De reactie is ook kwetsend voor Libanon, waarvan de Consul in België de conferentie bijwoonde. Veertien dagen geleden beloofden Leterme en Michel bij hun bezoek aan Libanon nog 4 miljoen euro extra steun aan een land met een regering waar Hezbollah deel van uitmaakt. In februari 2009 vertrekt Flanders Investment and Trade en Brussels Export, respectievelijk missies van het Vlaamse en het Brussels gewest, naar Libanon. De afwijzende reactie na afloop van een conferentie over de gevangenen is een kaakslag voor de onafhankelijke positie die België in Libanon probeert in te nemen en waar onze soldaten nog steeds de 1 miljoen onontplofte bommen, die Israël dropte op Libanese grond, aan het opkuisen zijn. “Het werk op het vlak van ontmijning en gezondheidszorg wordt erkend door alle partijen”, zei minister De Gught hierover. Wil men België elk onafhankelijk diplomatiek gezag in de regio doen verspelen ?

Vervolgens gaan de reacties tegen Hezbollah voorbij aan de inhoud van de conferentie.
Gaza is omgevormd tot een reservaat. Het sterft onder het Israëlisch beleg en voor de ogen van de internationale gemeenschap. 41 democratisch verkozen Palestijnse volksvertegenwoordigers zitten sinds twee jaar zonder vorm van proces in Israëlische gevangenissen. In plaats van een boodschap van solidariteit met de bevolking van Gaza en met hun gevangen collega’s lijkt de afwijzing van het Belgisch parlement eerder op een vrijbrief aan Israel om dan ook maar de verkozenen van Hezbollah in de kerker te stoppen. In een conferentie over de kwestie van de gevangenen is het volkomen logisch en legitiem dat Hezbollah het woord krijgt. Het is immers Hezbollah dat in juli laatstleden, onder toezicht van het Internationaal Rode Kruis, zijn nu al achtste akkoord met Israël afsloot en er op die manier voor zorgde dat er opnieuw Palestijnse en Libanese gevangenen vrijkwamen, die Israel anders nooit zou vrijlaten. In de aanvraag voor de conferentie werd aan alle betrokken parlementairen duidelijk gesteld dat “de Libanese volksvertegenwoordiger Hussein Al Hadj Hassan over deze uitwisseling van gevangenen met Israël zou spreken”. Dat leek geen probleem, tot de hetze begon. Men heeft perfect het recht om het niet eens zijn met de posities van Hezbollah, maar deze partij is niet illegaal, bevindt zich niet op een terroristenlijst, en is even legitiem als eender welke Belgische regeringspartij. Maakt men evenveel problemen met vertegenwoordigers van Israël, dat door alle internationale organisaties aan de schandpaal is genageld voor het aan zijn laars lappen van alle Uno resoluties en verdragen van humanitair recht ?

Tenslotte vond er gisteren helemaal geen extremistische bijeenkomst plaats, maar een serene uitwisseling van informatie en een debat met 120 deelnemers, met respect voor alle democratische regels en overtuigingen. De Union des Juifs Progressistes de Belgique deelde er zijn folders uit en hun vertegenwoordigers kwamen actief tussen in het debat. De voormalige Belgische consul in Jerusalem woonde de conferentie bij. Er was ook de heer Rubinfeld, de nieuwe ‘militante’ voorzitter van de CCOJB die zelfs in Joodse kringen gekend staat als een extremist. Alhoewel de inschrijving voor de conferentie verplicht was bood hij zich onaangekondigd aan, kon hij ongemoeid de hele bijeenkomst op band opnemen, en kon hij zijn tussenkomst doen tegen het zogeheten anti-semitisme van Hezbollah en Al Manar, waarop hij een beleefd maar een gepast antwoord kreeg. Indien er bij de aanwezigen één indruk overbleef van de gastsprekers dan wad het wel dat ze, in tegenstelling tot de heer Robinfeld, te maken hadden met verzetsmensen, die zich steunen op feiten, op gezond verstand, met een open geest.Suffering and resistance of Palestinian prisoners:conference of IUPFP at the Belgian Parliamnent
14/12/2008


the International Union of Parliamentarians for Palestine (IUPFP) will be holding a conference this monday the 15th of December at 14:00 hours in the conference hall of the Belgian Federal Parliament.

The conference is entitled : The Palestinian prisoners: their suffering and their resistance: in light of the fact that more than 10 000 Palestinians still languish in "Israeli" jails mostly without a trial and among them many women and children and also parliamentarians. Add to that, the continuous inhumane siege of Gaza that has been turned into a huge prison causing a tremendous humanitarian crisis and inflicting unbearable suffering upon the
innocent civilian population. therefore it is of great importance to create awareness on this great injustice in all the above mentioned dimensions.

The Speakers will be:

Dr. Hassan Khraishe: Vice President of the Palestinian Parliament ( on the current situation in Palestine and the prisoners issue).

Mr. Abdullah Kassir: Secretary general of the IUPFP and former Lebanese MP, he is also the current general manager of the Lebanese Al Manar TV station ( on the role and vision of IUPFP in advocating Palestinian rights).

Dr. Hussein Al Hadj Hassan: Lebanese Member of parliament- Hezbollah, ( on the prisoner exchange deal between Hezbollah and Israel and the lessons learned from it).

Mrs. Gretta Berlin: From the Free Gaza Movement that has been organizing boat trips to Gaza in order to break the siege.
The speakers will be presented by Mr Luk Vervaet president of the Belgian Branch of IUPFP.

Commentaires

Articles les plus consultés