Mumia Abu Jamal moet leven! 20 oktober 1999

Voor Amerika's meest bekende politieke gevangene, de zwarte journalist Mumia Abu-Jamal, is een beslissende fase aangebroken. Vorige week wees de hoogste rechtbank van de staat Pennsylvania het verzoek voor een nieuw proces af. De gouverneur tekende een executiebevel. Portret van een zwarte revolutionair in de Verenigde Staten.

Luk Vervaet

Mumia Abu-Jamal werd geboren in 1954. Pas 15 jaar oud en nog student werd hij lid en later verantwoordelijke van de Black Panther Party (BPP) in de stad Philadelphia. De BPP was een radicale linkse organisatie, die werd gesticht in 1966. Ze baseerden zich ondermeer op de ideeën van de Chinese leider Mao Zedong. De BPP richtte gewapende verdedigingspatrouilles op tegen racistisch politiegeweld en organiseerde klinieken en voedselprogramma's voor de arme zwarten.
De federale politie, het FBI, ontketende een ware oorlog tegen de BPP. Op tien jaar tijd roeide ze de organisatie uit. Tientallen zwarte militanten werden doodgeschoten. Vandaag zit nog een honderdtal politieke militanten uit die periode in de gevangenis. Mumia gaf de strijd niet op. Hij werd radioreporter en schrijver en verwierf zich een reputatie als 'de stem van de stemlozen'.Mumia verloor zijn job als journalist en werkte van dan af 's nachts als taxichauffeur. In de nacht van 9 december 1981 raakte hij betrokken in een vuurgevecht met de politie van Philadelphia. Hij werd zwaargewond en met een kogel in de borst teruggevonden. Een eind verder lag een dode politieman. Mumia werd beschuldigd van moord. Het proces was een farce. Bleek dat de agent niet gedood werd door een kogel afkomstig uit de revolver van Mumia. Getuigen verklaarden achteraf dat de politie hen onder druk had gezet. Toch werd Mumia in 1982 tot de doodstraf veroordeeld. Hij zit al 17 jaar in de dodencel.
Een advocatenteam onder de leiding van Leonard Weinglass, die dit jaar op het 1-Meifeest van de PVDA te gast was, probeert met alle juridische middelen om een nieuw proces te verkrijgen. In Amerika en overal in de wereld breidt de steeds intensere solidariteitscampagne uit. Op 24 april 1999, de verjaardag van Mumia, demonstreerden 35.000 mensen in Philadelphia en San Francisco. Rage against the Machine organiseerde een concert. Dokwerkers in Californië legden één dag het werk neer. In september volgde een nationale Dag van de Kunst en een Week van Gerechtigheid voor Mumia.
Hoe staat Mumia's rechtszaak er nu voor?De beslissing om Mumia op 2 december te executeren is vooral een politieke beslissing om de druk op de rechtbanken op te drijven. Maar er blijven nog twee stappen over, die voorlopig de uitvoering van de doodstraf blokkeren: een verzoek bij de federale rechtbank, die boven die van de afzonderlijke staten staat, om een nieuw proces te verkrijgen. En twee: tegen de beslissing van die federale rechtbank kan nog beroep worden aangetekend voor het federale Hof van Beroep.

Commentaires

Articles les plus consultés