De veroordeling van Derek Chauvin voor de moord op George Floyd : is recht geschied ?

Derek Chauvin George Floyd pic dnaindia.com
De videobeelden over de moord op George Floyd op 25 mei 2020 gingen de wereld rond. Die beelden van zijn lynching duurden niet zomaar enkele seconden. Ze duurden meer dan 9 vreselijke minuten lang.  

Tegen de moord op George kwamen zo’n 26 miljoen mensen in de VS op straat, de grootste beweging tegen racisme en politiegeweld in de geschiedenis van de VS. 

Een beweging niet enkel voor het verbeteren van het gedrag van de politie, maar ook voor de ontmanteling (Defund, Divest, Abolish) van het geweldsysteem dat de politie is. 

De zittingen van het proces werden dag en nacht live uitgezonden op TV. Op het proces kwamen achtendertig omstaanders bij de moordpartij getuigen tegen Chauvin. Medische experts bevestigden dat de wurgklem van Chauvin, Floyd het leven had gekost. Het hoofd van de politie van Mineapolis kwam getuigen tegen zijn eigen politieman. President Biden verklaarde enkele uren voor het verdict dat de bewijzen tegen Chauvin “overweldigend” waren. 

De wereld keek toe.  

Men moest al stekeblind en orendoof zijn om niet te zien en te horen (zestien maal I can’t breathe!) dat agent Derek Chauvin George Floyd had vermoord. 

En toch hield iedereen ook nu nog de adem in. De straffeloosheid van de politie zit zo diep verankerd in het systeem dat men ook nu nog vreesde dat Chauvin vrijuit zou gaan. Volgens de organisatie Mapping the police violence werden, tot de dag van de moord op George Floyd, 99% van alle politieagenten betrokken bij politionele moorden, zelfs niet in staat van beschuldiging gesteld.  

Maar hier niet dus. Chauvin werd over de hele lijn schuldig bevonden aan de drie aanklachten : moord, onvrijwillige doodslag en opzettelijk geweld met de dood tot gevolg. Het zal enkele weken duren voor de strafmaat is bepaald is en Chauvin kan ook nog beroep aantekenen. 

Het is een onmiskenbare overwinning van de Black Lives Matter massabeweging, die het hele systeem aan het wankelen bracht. 

Van dag een, de dag waarop Chauvin onder druk van de beweging werd aangehouden en in beschuldiging gesteld, nadat hij eerst door zijn oversten gewoon op betaald verlof was gezet in ‘afwachting van het onderzoek naar een medisch incident’. Tot de dag van het vonnis, waarop hij schuldig werd bevonden over de hele lijn.     

Het gewelddadig instituut da de politie is, blijft buiten schot

Op het einde van zijn pleidooi, afgelopen maaandag, zei de aanklager, dat het in dit proces “niet om een vervolging van de politie” ging, en dat “politieman zijn een nobel beroep is”. Chauvin had precies dit nobel beroep te schande gemaakt.  

Zijn woorden waren nog niet koud, toen de politie van Columbus, in de staat Ohio, een dag later en een uur voor het vonnis over Chauvin viel, Ma’Khia Bryant doodschoot, een meisje van zestien.  

Tijdens de hele duur van het proces over de moord op Floyd, zo schreef journaliste Samanta Helou-Hernandez, “doodde de Amerikaanse politie in totaal 64 mensen”. Daarbij inbegrepen : Daunte Wright, net buiten Minneapolis, en Adam Toledo, een jongen van 13 jaar, met de handen in de lucht, toen hij werd neergeschoten door de politie van Chicago!

Is Chauvin zo niet meer dan het spreekwoordelijke schaap dat wordt geslacht om het systeem te redden ? De organisatie Dream defenders, temidden van vele anderen, schreef als antwoord op de vraag hetvolgende : “Onze sterkte zit in onze collectieve stem. We willen echte veiligheid in onze steden, gemeenschappen, scholen, huizen, werkplaatsen. Niets zal ons George Floyd terugbrengen. Echte rechtvaardigheid zal er alleen komen wanneer er werk zal worden gemaakt van investeringen in onze gemeenschappen en wanneer de systemen van het staatsgeweld die ons vernietigen, zullen weggeveegd zijn.”  

Luk Vervaet, 21 april 2021



Het essai : I can't breathe, de nieuwe adem van het verzet, kan bekomen worden door de storting van 13 euro op de rekening van uitgeverij Antidote, met vermelding George Floyd (NL) en uw postadres.  

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Nous étions au stade de foot...

« Changeons tout ! » : l’appel de la résistance palestinienne

La Tempête Al-Aqsa : Sur les tombes des martyrs, une ville nouvelle émerge